Jakie właściwości mają jagody? Zobacz, co zawierają i dlaczego warto je jeść!

Jagody są doskonałym dodatkiem do diety. Jakie składniki aktywne zawierają? Dlaczego warto regularnie je spożywać? Przyglądamy się im bliżej!

Czym są jagody?

Pod pojęciem jagody znajduje się rodzaj owocu wykształcanego przez wiele roślin, między innymi borówki, winogrona, żurawinę, a nawet ananasy, awokado i banany.

Potocznie jagodą nazywa się borówkę czarną (Vaccinium myrtillus). Wydaje ona owoce, które są znane ze swojego niebieskiego koloru i słodko-cierpkiego smaku. Są nie tylko wyśmienite jako przekąska lub dodatek do dań, ale także pełne prozdrowotnych składników odżywczych.

Krzewy borówek są na ogół niewysokie i dorastają średnio do 15-30 cm. Kwitną one w okresie od kwietnia do czerwca, natomiast owocują zazwyczaj od czerwca do sierpnia, zależnie od klimatu. Owoce borówek początkowo są zielone, następnie czerwone i niebieskie. Są one zebrane w pęczkach i znajdują się na szczytach pędów.

Wyjątkowe połączenie smaku, wartości odżywczych i szerokiego przeznaczenia jagód borówek czarnych wyróżnia je spośród innych owoców, dlatego też polecane są one w praktycznie każdej diecie.

Dlaczego warto jeść jagody?

Jagody borówki czarnej oferują szeroką gamę korzyści prozdrowotnych. Dlaczego warto włączyć je do swojej regularnej diety?

Jagody zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy

Jagody są bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza antocyjany. Te przeciwutleniacze pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Badania sugerują, że przeciwutleniacze zawarte w jagodach mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, w tym chorób serca, niektórych nowotworów i związanego z wiekiem pogorszenia funkcji poznawczych.

Jagody zawierają dużą ilość witamin i minerałów

Jagody są bogatym źródłem niezbędnych witamin i minerałów, dlatego są one bardzo dobrym wyborem jako dodatek do zdrowej diety.

Są szczególnie bogate w witaminę C, która wspomaga funkcje odpornościowe, produkcję kolagenu i wykazują one również działanie przeciwutleniające. Jagody dostarczają również mangan, który odgrywa rolę w metabolizmie i obronie antyoksydacyjnej.

Jagody zawierają dużo błonnika

Jagody są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik jest ważny dla prawidłowego trawienia, uzyskania uczucia sytości i regulacji poziomu cukru we krwi.

Spożywanie owoców bogatych w błonnik, do których zaliczane są jagody, może wspierać zdrowie układu trawiennego, pomagać w kontrolowaniu wagi i zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2.

Jagody są zdrowe dla mózgu

Badania naukowe wskazują, że jagody mogą mieć korzyści dla układu nerwowego, w tym dla mózgu oraz dla funkcji poznawczych.

Przeciwutleniacze zawarte w jagodach mogą gromadzić się w mózgu i poprawiać jego funkcje, w tym pamięć, koncentrację i uczenie się. Regularne spożywanie jagód wiąże się z powolniejszym spadkiem funkcji poznawczych wraz z postępem wieku i zmniejszonym ryzykiem chorób takich jak choroba Alzheimera.

Jagody wspomagają zdrowie serca

Jedzenie jagód jest też korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, którego zaburzenia są obecnie bardzo często notowane i są jedną z głównych przyczyn zgonów.

Cenne przeciwutleniacze w jagodach mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, zmniejszyć stan zapalny rozwijający się w układzie krążeniowym i poprawić parametry, takie jak ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Przyczynia się to do zdrowszego układu sercowo-naczyniowego i może zmniejszać ryzyko chorób serca.

Jagody są ważne dla zdrowia oczu

Jagody zawierają kilka składników odżywczych, które są korzystne dla zdrowia oczu, dlatego ich jedzenie pomaga w zmniejszeniu ryzyka schorzeń narządu wzroku.

Przeciwutleniacze i witaminy w jagodach, takie jak witamina C, witamina E i karotenoidy, pomagają chronić oczy przed stresem oksydacyjnym i związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej, czyli AMD.

Jagody są niskokaloryczne

Jagody mają mało kalorii i można je spożywać jako przekąskę bez wyrzutów sumienia lub jako dodatek do różnych potraw.

Dojrzałe jagody cechuje wyśmienita słodycz i mogą być stosowane zarówno w słodkich, jak i słonych potrawach, między innymi można przygotować razem z nimi ciasta, babeczki, dżemy, konfitury.

About Author: